Bílinská půlka

Nejkvalitnější závod na 800 m v kraji letošního roku byl ke shlédnutí 14.8.21 v Bílině. Vyvrcholil tím mítink Bílinská půlka, který již po 49. uspořádal Atletický klub Bílina. Čtyři běžci pod 1:50 v jednom závodu byli letos k vidění pouze na Mistrovství ČR. Vítězem se stal Jan Friš z Dukly Praha, který časem 1:48.73 zaostal o 1,5 sekundy za rekordem mítinku z loňského roku. Druhý doběhl loňský vítěz a rekordman Bílinské půlky Lukáš Hodboď – TJ Sokol Hradec Králové. Letos se ujal nevděčné role vodiče a odtáhl prvních 500 m závodu. Pak mírně zvolnil a přepustil vedení, ale ve finiši nalezl ještě dost sil, aby porazil bílinského odchovance a nyní závodníka Dukly Praha Hakima Saleha. Čtvrtým běžcem pod 1:50 byl Lukáš Symerský z SSK Vítkovice. Nejlepším závodníkem Ústeckého kraje se stal Jiří Janeček z USK Provod Ústí nad Labem, který v celkovém pořadí obsadil 11. místo. Nejlepším domácím závodníkem se stal Vítek Vondrák časem 2:03.77.

Půlka


Ženský závod ovládla Lenka Čechová ze Staré Boleslavi, která v těsném souboji porazila Ivetu Raškovou z USK Praha. (2:10.21 a 2:10.79). Na třetím místě se umístila Petra Helebrantová z ELNY Počerady, která se časem 2:12.93 vyhoupla na druhé místo krajských tabulek v běhu na 800 m. Nejlepší domácí běžkyní se stala Thao Linh Dang, která časem 2:19.33 obsadila celkové 7. místo.

Půlka


Bílinská půlka není jen závod na 800 m, ale i sprinterský trojboj. Tuto disciplínu suverénně ovládl nejlepší současný sprinter kraje Armin Ntemo z USK Provod Ústí nad Labem, který zvítězil ve všech třech disciplínách trojboje a součtem bodů 2694 vytvořil nový krajský rekord ve sprinterském trojboji. Druhé místo vybojoval Jakub Spišjak z TJ VTŽ Chomutov. Až třetí byl první mimo krajský závodník Lukáš Petrikovič z SKP Union Cheb. Čest domácích sprinterů hájil Antonín Janetka, který obsadil 4.místo.
Medaile ze Sprinterského trojboje žen zůstaly kompletně v našem kraji. Zvítězila Marie Nováková z ELNY Počerady, která za sebou nechala Karolínu Běloubkovou z AC Ústí nad Labem a Anežku Černohorskou z USK Provod Ústí nad Labem. Nejlepší domácí sprinterka Kamila Frontzová obsadila v silné sprinterské konkurenci 4. místo.

Půlka
Půlka

Bílinské půlce předcházely Klubové závody pro žactvo. I přes to, že prázdniny jsou stále ještě v plném proudu a mnoho dětí si je užívá na táborech a dovolených s rodiči se na stadionu sešlo 30 mladých závodníků, kteří podali velmi slušné výkony. Padlo i několik osobních rekordů.
Příští rok nás čeká již 50. ročník tohoto mítinku.  Budeme se snažit, aby ta padesátka byla opravdu kvalitní.

Půlka